Skydda ditt varumärke från dina konkurrenter

Har du kommit på en unik symbol eller tjänst som du inte vill att andra ska kunna sno är det bra om du skaffar ett varumärkesskydd till symbolen eller tjänsten. Ett varumärke betyder en hel del då det är det första kunderna kommer se. Inte bara hindrar varumärkesskyddet konkurrenterna från att använda just din idé, utan de kan heller inte använda liknande eller identiska symboler som kan förväxlas med ditt varumärke.

Allt kan vara ett varumärke
Några kända varumärken som använder sitt namn som varumärke är till exempel VOLVO och Coca Cola. Sen finns det de som använder sig av en symbol- och figurmärke i form av exempelvis Arlas röda ko. Om du har hittat på en unik förpackning eller ljudslinga bör även detta vara varumärkesskyddad. I princip allting som kan vara ett varumärke bör få ett varumärkesskydd för att undvika att någon tar din idé.

Patent- och registreringsverket
Första steget är att lämna in en ansökan till antingen det svenska patent- och registreringsverket eller till den europeiska. Den europeiska registreringsmyndigheten finns i Alicante, Spanien. Efter ansökan görs en registrering av din symbol om det anses vara unikt. Om man vill skydda sitt varumärke i flera länder bör man ansöka samt registrera varumärket hos den europeiska registreringsmyndigheten. En sådan ansökan kan dock endast göras efter man gjort sin svenska ansökan. När det kommer till den europeiska kan man välja i vilka länder varumärkesskyddet ska gälla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>